Прості фізичні вправи можуть бути ефективними при депресії

18 Февраля 2024 Published in На здоровье
Read 845 times

Під час лікування депресії фізичні вправи можуть мати вирішальне значення для покращення самопочуття. Їхню дієвість науковці порівнюють із ефективністю терапії.

"Жоден із цих методів лікування не є чародійним. Але, враховуючи те, наскільки виснажливою є депресія, майже всім пацієнтам слід пропонувати як фізичні вправи, так і терапію", – каже Майкл Нотел, старший викладач Школи психології Університету Квінсленда в Австралії. Він – один з авторів нового дослідження про зв'язок депресії та фізичних навантажень, опублікованого в BMJ.

Майкл Нотел разом з колегами проаналізували дані 218 досліджень, в яких взяли участь понад 14 тисяч людей, і дійшли висновку, що ходьба, біг, йога, аеробні вправи та силові тренування при лікуванні депресії мають такі ж переваги, як терапія, пише CNN.

Дослідження засвідчило, що більша кількість фізичних вправ і вища інтенсивність тренувань мають кращий ефект на ментальне здоров'я людини. Однак вчені уточнюють: це не означає, що всім потрібно починати тренуватися як професійні спортсмени.

"Не важливо, скільки разів на тиждень люди займалися фізичними вправами і скільки часу тривали їхні тренування. Найбільший вплив мала інтенсивність їхніх вправ", – кажуть вчені.

Однак вони наголошують: на покращення самопочуття людей із депресією має вплив навіть ходьба, адже будь-які вправи є кращими, ніж жодні.

"Спочатку ми думали, що тим, хто страждає на депресію, потрібно послабити програму. Але згодом виявили, що набагато краще мати чітку систему викликів, яка принаймні трохи підштовхуватиме", – пояснює Майкл Нотел.

Багатьом людям і так важко знайти мотивацію для спорту, а під час депресії почати заняття ще важче. Тому вчені радять таким особам знайти когось, хто підштовхуватиме вас до активності: приєднатися до фітнес-групи, знайти собі тренера або попросити кохану людину піти з вами на прогулянку.

"Якщо ви зробите кілька кроків на шляху до здобуття підтримки, ви підвищите ймовірність того, що ви продовжите заняття", – сказав він.

Якою б не була фізична активність (силові чи кардіо тренування, ходьба, йога), вона повинна бути приємною для людини. Це мотивуватиме її продовжувати заняття.

Дослідження 2015 року свідчить: що більше задоволення від тренування отримує людина, то впевненіше вона долає перешкоди, а отже краще дотримується режиму.

"Депресія вражає до 25% людей. Вона шкодить їхньому добробуту більше, ніж борги, розлучення чи діабет. Будьте добрими до себе, робіть вправи максимально простими та привабливими, і дбайте про своє фізичне і ментальне здоров'я", – каже доктор Майкл Нотел.

Джерело

Leave a comment

Поля,обозначенные (*), обязательны к заполнению.

Комментарии публикуются после проверки модератором.